FAQ - Mest stillede spørgsmålVejledende leveringstider
Se disse øverst på hjemmesiden under "Produktionstid". Endelig leveringstid oplyses på ordrebekræftelsen.

Ekspres produktioner
Ved at betale ekspresgebyr, kan vi producere ca. 5 dage hurtigere. Endelig leveringstid oplyses på ordrebekræftelsen.

ULTRAEKSPRES produktioner
I mange tilfælde kan vi producere bøger ned til 1-2 dage mod afholdelse af vores ekstraomkostninger til dette. Kontakt din projektleder, så gør vi vores yderste for at hjælpe. Endelig leveringstid (og ekstraomkostninger til ULTRAEKSPRES) oplyses på ordrebekræftelsen.

Kan Toptryk garantere at levere til tiden?
Vi lover at afsende til aftalt tid, men vi kan ikke garantere, at transportøren altid leverer fra dag-til-dag. Er leveringstiden meget kritisk, så bestil i god tid eller bestil levering med budkørsel.

Over/underlevering
Over- og underlevering op til 10% vil kunne forekomme og bliver beregnet til den ordrebekræftede stykpris. Dvs. at hvis du har bestilt 500 bøger og der bliver leveret 480 bøger, så beregnes du kun for 480 bøger, ligesom du beregnes for 520 bøger, hvis der leveres 20 bøger ekstra. Det er muligt at aftale, at der ikke må ske overlevering, og så vil dette fremgå af ordrebekræftelsen (underlevering vil stadig kunne forekomme).

Kontrollerer Toptryk mine trykfiler?
Ja, vi tjekker for en stribe tekniske faldgruber som fx. billedopløsning, RGB-billeder, fontfejl etc., men vi tjekker ikke for stavefejl, margenfejl, designfejl etc. Du har mulighed for at tilkøbe grafiker-assistance, hvor vi kan hjælpe med den sidste finpudsninger.
Er du usikker på, om dit eller din grafikers arbejde er korrekt, så bed om et prøvetryk eller elektronisk proof.

Prøvetryk eller prøvebog
Vi anbefaler ALTID at du får lavet et prøvetryk eller en prøvebog på oplagspapir, hvis du er usikker på, om alt er korrekt (fx om billeder er farvejusteret optimalt). Prøvetryk og prøvebog vil matche oplagstryk med 95%.
Hvis du ikke bestiller prøvetryk, så mistes reklamationsretten i forhold til ankepunkter, som kunne have været opdaget i prøvetrykket.

Hvad er BEST PRICE?
Det er rullebaseret digitaltryk (inkjet) og trykket er lidt mere mat og læsevenligt (og lidt mere rustikt) i forhold til alm. tryk. Trykmetoden er miljøvenlig og energibesparende. BEST PRICE er ikke velegnet til bøger, hvor man ønsker klare farver og høj kontrast i fotos samt bøger med mange og store heldækkende trykflader.
Vores BEST PRICE trykmaskiner er det ypperste på markedet med ekstrem høj opløsning (2400 DPI). Få tilsendt vores demobog, der viser BEST PRICE tryk på forskellige papirtyper.
Yderligere info om trykmetodens fordele og begrænsninger findes helt nederst på siden i info-boksen ved BEST PRICE.

Er BEST PRICE altid billigere?
Næsten altid. Sort-hvid bøger er billigere fra ca. 100 stk 20.000 stk og farvebøger er billigere fra ca. 100 stk til 1.500 stk og sort-hvid bøger med farvesider er billigere fra 100 stk til ca. 5.000 stk.

Bogblokken "bølger" og slår sig - er det en fejl?
Dette er ikke en fejl, men skyldes at bogen har været udsat for fugt og temperatursvingninger under fx. transport eller opbevaring. Siderne vil akklimatisere sig og rette sig ud efter nogle dage i korrekte omgivelser (tørt og ved stuetemperatur) - i visse tilfælde kan der gå nogle uger.
Digitaltrykte bøger har større tendens til at "bølge", når de udsættes for fugt/kulde/varme, men siderne vil også her rette sig ud efter nogen tid. Alle bøger er plane, når de forlader trykkeriet.

SoftTouch kacheringen"slipper"
SoftTouch kachering er en flot og lækker og blød kachering, men desværre binder denne kacheringstype ikke så godt på bogomslaget, så det ses ret ofte, at kacheringen "slipper" i kanter og bukninger. Det kan ske allerede i indbindingsprocessen eller senere under brug/læsning. Skal man undgå dette, så kan det ofte fordre enddog meget lang tørre/hærdetid (flere uger) især når omslaget er med dækkende, mørke farver, så derfor fraråder vi SoftTouch kachering og modtager ikke reklamationer på denne kacheringstype.

Streger langs sidernes kanter - duer det?
Streger og objekter, som er parallelle med (og tæt på) sidernes kanter må kraftig frarådes, da den tekniske proces (fx med falsning af store trykark) medfører en variation på ca. +/- 1 mm. Og en skævhed på 1-2 mm er meget tydelig, når der er tale om streger, der følger sidernes kanter.
Emner (tekster, streger, grafik) bør aldrig være tættere på sidens kanter end 5 mm.

Produktionsmæssige tollerancer
Indbinding af bøger er en maskinel proces og selvom vi anvender det absolut bedste og mest præcise udstyr på markedet, så vil der altid være en variation på skæring/falsning/indbinding på ca. +/- 1 mm. Papiret er "levende" materiale og kan medvirke til at forstærke denne variation. Man bør tage højde for dette i designet.

Hvilken type for- og bagsats skal jeg vælge?
"Indbygget forsats" betyder at første og sidste side i din bogblok limes ind i omslaget. Det giver mulighed for tryk på indersiden af omslaget, og samtidig forstærkes din bogblok med gaze i ryggen. Husk at allerførste og allersidste side SKAL VÆRE BLANK, da de bliver limet ind i omslaget. Side 2 i din bogblok bliver dermed indersiden af omslaget.
"Separat forsats" betyder at vi indstikker en 4-sidet folder foran og bagved din bogblok. Denne er typisk på 120g Hvid Offset papir og uden tryk og er den klassiske måde at indhænge en bogblok i hardcover bind.
"Ingen forsats" anvendes kun til helt små oplag eller ekspres-opgaver. Husk i dette tilfælde altid at lægge 2 blanke sider ind forrest og bagerst i din indholds PDF-fil - disse kan godt være med tryk.

Mine sort-hvide billeder bliver ikke helt sorte?
For at opnå maksimal kontrast i dine sort-hvide billeder, så skal "skyggen" (det mørkeste) være 100% sort og "højlys" (det lyseste i billedet) 0%. Hvis kontrasten er ringere end dette (fx at det mærkeste i billedet er 95%) så vil billedet fremtræde gråt, fladt og kedeligt.
Dette er især vigtigt at have for øje, hvis produktionsmetoden er BEST PRICE, hvor trykket i forvejen er lidt mere mat.

Mine farvebilleder mangler farve og klarhed?
For at opnå maksimal klarhed i farver og skarped i dine trykte billeder, så anbefaler vi at du øger kontrasten, øger skarpheden og øger farvestyrken (satturation) i PhotoShop. Billeder som du ser på skærmen vil altid fremstå meget klarere og skarpere og farvefyldte end, når der trykkes på papir.
Dette er især vigtigt at have for øje, hvis produktionsmetoden er BEST PRICE, hvor trykket i forvejen er lidt mere mat.